afdrukvriendelijk Afdrukvriendelijk

Tragedie


03:00 | 06:15 | 10:45 | 11:17 | 11:25


06:15 - Great Ashfield

De 385ste Bomb Group staat paraat. Binnen vijftien minuten wordt het algemene startsein verwacht. Ordonnansen stuiven plotseling rond met de gevreesde boodschap: "Start uitgesteld, wachten op nieuwe orders!". De bemanningen verlaten hun posten, slaan een praatje, negeren het rookverbod, stampvoeten in de frisse nevel, verlaten stilletjes het gezelschap, toiletpapier in de hand ...


06:50 - Jagdgeschwader 26 - Woensdrecht (Nederland)

Leutnant Jörg Kiefner van de derde Staffel, eerste Gruppe van het beruchte Jagdgeschwader 26 begeeft zich naar zijn vliegbasis in Woensdrecht. Het grondpersoneel meldt hoeveel Focke-Wulf 190 toestellen beschikbaar zijn en deze worden onder de piloten verdeeld. Jörg zal die dag als Kacmarek (wingman) van Staffelkapitän Hermichen (3./JG26) vliegen.

De heren nuttigen hun ontbijt.


bijdrage Luc Cox

07:10 - Zoersel (België)

Michel Bosman (in 1944)

De zestienjarige Michel Bosman kampeert met zijn Antwerpse scoutsgroep langs de weg van Zoersel naar St. Antonius. Hij wordt gewekt door de zonnestralen die in zijn ogen priemen.

Nieuwsgierig neemt hij buiten poolshoogte, wat een prachtige ochtend! Zonde om te blijven luieren, vlug iedereen uit zijn slaapplaats jagen. Wat zullen ze weer kunnen ravotten daar op de heide en in de bossen. De donkere oorlogsjaren lijken even op slag vergeten.


07:40 - 385th BG - Great Ashfield

Het startsein wordt gegeven. Langer wachten op het verdwijnen van de mist is uitgesloten. Nogmaals uitstellen betekent dat men de onbekende vliegvelden in Noord-Afrika in duisternis zou moeten aanvliegen. De mistvorming is nog zo dik dat piloten moeten bijgelicht worden om de startbaan te kunnen bereiken. Ondanks het grote gevaar voor aanvaringen stijgen de loodzware bommenwerpers moeizaam op en formeren zich zonder ongelukken.


08:20 - JG 26 - Woensdrecht

Meldingen komen binnen dat Amerikaanse eenheden zich aan het verzamelen zijn boven Engeland. Dat is geen verrassing, de dag kondigt zich zeer mooi aan, het is het ideale vliegweer voor de Ami's. Voortdurend komen er nieuwe berichten binnen. Het duurt zeer lang vooraleer de vijandelijke bommenwerpers koers naar het vasteland zetten, hieruit kan men besluiten dat het om een zeer grote aanval gaat.


10:35 - Lowestoft - Engelse kust

Tweede Luitenant McClatchey, navigator van 'The Jolly Roger', meldt zijn piloot dat het vasteland binnen 25 minuten bereikt zal worden. Piloot Paul Sommers vloekt binnensmonds; het formeren van al de groepen heeft ontzettend veel tijd en vooral veel brandstof gekost, en die voorraad was al zo krap. Boven de Noordzee geeft hij bevel om de machinegeweren te testen. Het vliegtuig siddert bij de korte vuurstoten. Vanuit zijn panoramisch blikveld ziet staartschutter Joe Schreppel de Engelse kustlijn langzaam onder zich wegschuiven.


volgende >